Gebelik Döneminde Beslenme

Sağlıklı bebek gelişiminde annenin yeterli ve dengeli beslenmesi için önemli rol oynar. Anne adayı, bebeğin bedensel ve zihinsel gelişimini tamamlayabilmesi için tüm besin gruplarından almalıdır.  Hamilelik döneminde bebeğin büyüme ve gelişmesi, annenin günlük aldığı besinlerin plasenta aracılığı ile fetusa taşınmasıyla gerçekleşir. Fetus her halükârda ihtiyaç duyduğu enerji ve besin değerlerini anne adayının depolarından karşılar.  Annenin enerji gereksinimi gebeliğin 20. haftasından itibaren daha çok artar. Gebeliğin ikinci üç aylık döneminden itibaren vücut, anneyi emziklilik dönemine hazırlamak ve metabolizmayı korumak için yaklaşık 3.5 kilogramlık yağ depolar

Gebelik süresince uygun ağırlık kazanımı önemlidir. Sağlıklı yetişkin kadınlar için gebelik süresince gerekli ağırlık kazanımı 10-14 kg arasında değişmektedir. Gebelik süresince yetersiz ağırlık kazanımı (6 kg’ın altında) düşük doğum ağırlıklı bebek dünyaya getirme riskini artırmaktadır. Alınan fazla kilolar ise anne için risk oluşturmanın yanında bebeğin gelişimine ve doğum zorluklarına neden olmaktadır.

Annenin Hamilelik Öncesi Ağırlığına Göre Alması Gereken Kg Miktarı:

*Zayıf (bki:18’den düşük ise) 12-18 kg

*Normal (bki:18 – 25 arasında ise) 11-16 kg

*Hafif şişman (bki:25 – 30 arasında ise) 7-11 kg

*Şişman (bki:30 – > ise) 7-< kg

Gebelik süresince bebek iyi beslensin diye fazla ve dengesiz beslenmek doğru olmadığı gibi doğum sonrası eski görünüme kolayca ulaşmak amacı ile sağlıklı yiyeceklerden az yemek de doğru değildir. Asıl amaç doğru ve dengeli beslenmeden geçer.